ТОП Производители

Контакти

Нашата телефонна линия работи 24/7

Телефон: 0890 324 193

Свържете се с нас

Витамини

Целта на балансираната и здравословна диета е да включва разнообразие от витамини и минерали. Повечето хора знаят, че макронутриентите (въглехидрати, протеини и мазнини) са необходими компоненти от една диета. И докато това е напълно вярно, трябва да се отбележи, че витамините са важни микронутриенти, които също представляват съществена част от една здравословна диета и могат да окажат сериозен ефект върху здравословното състояние на човека.

Защо са важни витамините

Въпреки че са необходими в малки количества, витамините играят важна роля за ежедневните функции на тялото, за неговия растеж и възстановяване. Това е така, защото тялото не произвежда витамини по естествен начин, така че трябва да си ги набавя чрез храната.

Мастноразтворими витамини


Витамините биват два вида – мастноразтворими и водоразтворими. Мастноразтворимите не се разтварят във вода и за усвояването им в храната трябва да има мазнини. Мастноразтворимите витамини се абсорбират от специални липиди, които ги пренасят до червата, след което витамините се освобождават в кръвта. Мастноразтворими са витамините A, D, E и K. Тъй като се съхраняват в тъканите, те могат да се натрупат с течение на времето. Хората пък, които страдат от чревни заболявания, са по-податливи на проблеми с малабсорбция на мастноразтворими витамини. Начинът на приготвяне на храната, диетите с високо съдържание на фибри или с ниско съдържание на мазнини, както и някои генетически  фактори, също могат да попречат на усвояването на мастноразтворимите витамини.

Водоразтворими витамини

Те могат да се разтварят във вода и да се изхвърлят чрез урината. Тези витамини действат като коензими, които спомагат за метаболизирането на мазнините, протеините и въглехидратите. За разлика от мастноразтворимите витамини, водоразтворимите се абсорбират директно в червата и оттам се освобождават в кръвта. При този вид витамини съществува по-малък риск от хипервитаминоза, защото те не се съхраняват в тъканите, а се изхвърлят чрез урината. Водоразтворими са витамините от група B като B2 (известен още като рибофлавин), B3 (ниацин), B6 (пиридоксин), B12 (кобаламин). Към водоразтворимите витамини спадат също фолиева киселина (витамин B9), тиамин (витамин B1), пантотенова киселина (витамин В5), витамин C, биотин и холин.

Източници

Най-добре е витамините да се набавят с храната. Храните, които не са рафинирани и в които няма изкуствени вещества, съдържат витамини, а понякога и минерали, които по-лесно се абсорбират в кръвта. Витамин A се съдържа в храни, богати на каротин: моркови, кайсии, тиква, домати и чушки. Витамин D се синтезира в кожата от слънчевата светлина. Също така той се съдържа в тлъста риба и обогатени с витамини млека и сокове. Витамин K се съдържа в зеленолистните зеленчуци и сирена, а витамините от група B – в животинските продукти и в някои растителни продукти. Другите водоразтворими витамини се съдържат в общата храна.

Добавки

Кожните обриви, проблемите с очите и неврологичните нарушения са симптоми на недостиг на различни витамини. Те обаче могат да бъдат симптом и на хипервитаминоза. Понякога хората, при които е диагностициран недостиг на витамини, могат да използват съдържащи витамини добавки. Когато се приемат по предписания начин, те не са вредни.