ТОП Производители

Контакти

Нашата телефонна линия работи 24/7

Телефон: 0890 324 193

Свържете се с нас

ИСТИНАТА за АНАБОЛНИТЕ СТЕРОИДИ

За десетилетия производните на Тестостерона бяха като анаболни, андрогенни стероди (ААS) неделима част от културизма и другите спортове. С тази статия ще се опитаме да отговорим на най-важните въпроси:

            -Доколко се използват наистина стероидите?

            -Колко опасни са анаболните и андрогенни стероиди?

            -Къде мога да практикувам културизъм ако искам да тренирам на „чисто”?

Колко културисти използват стероиди?

Простият отговор на този въпрос би бил: всички или почти всички ако говорим за професионалисти.

Това обаче не означава, че не можете да изградите впечатляващи мускули без стероиди. Просто означава, че онези от вас, които не приемат стероиди, едва ли могат да се съревновават с онези, които употребяват.

След като това е казано, не би било нечестно да се твърди, че културизмът  е зависим от допинга. Трябва да сме наясно, че топ-спортистите от много спортове обичайно, даже рутинно използват допинг. Тези, при които се докаже използването им, се показват пред обществеността засрамени, но това е само върха на айсберга. 

Защо е така? В известен смисъл Олимпийският девиз „По-бързо, по-силно, по-високо” служи като отговор. Един спортуващ може да постигне много добри резултати чрез труд, дисципилина и тренировки. Може да тренира правилно и да използва отлични хранителни добавки. Но може да използва и допинг.

Ако обаче се стреми към световния елит, да стане най-добрия от добрите, едва ли би могъл да пренебрегне възможностите на стимулирането. Просто конкуренцията е огромна!

Но защо толкова много спортуващи непрофесионалисти решават да се променят като предприемат такива драстични промени в начина си на живот?  Споменавам драстична промяна в начина на живот, защото стероидите влияят значително върху настроението, сексуалния живот и издръжливостта на човека. Всичко протича в цикли: висока издръжливост/умора, високо либидо/липса на либидо, възбуда/депресия.

За някои хора стероидите са просто по-късия път (short-cut). За други, (гордите и целенасочени/ „hard core” ) билдъри, стеродите са се превърнали в начин на живот. А за много други, те са просто изход от застоя в тренировъчните резултати. 

В някои страни анаболните стероиди са незаконни. А дали наистина са толкова опасни?

На първо място, не навсякъде в света са незконни. С много противоречивото  законодателство се започна в Щатите 1990г., когато се публикува списък със Специално Контролираните Вещества, в който бяха включени някои анаболни стероиди наравно с наркотиците. Някои западни страни последваха САЩ, въпреки факта, че тогава DEA (Организацията за принудително изпълнение, свързано с медикаменти) както и FDA (Организацията за храни и медикаменти) протестираха и аргументираха срещу тази мярка, тъй като Тестостеронът не отговаря на критериите за вещество, което създава зависимост у човека.

Опасностите, свързани с анаболните стероиди, зависят изцяло от типа на приемания стероид респ. активно вещество и дозировката. Както знаем от медицината и още от времето на Авицена, „Отровата се състои в дозирането”.

Не може да сравняваме билдър, който за период от един месец приема Оксандролон (Oxandrolone) или по-познат у нас като Анавар- един от „меките” стероиди, с такъв, който използва за същия период от време големи количества Оксиметолон (Oxymetholone)- особено хепатоксичен препарат, познат в България като Анадрол или Анаполон, или Нандролон, който причинява пълно спиране на собственото производство на Тестостерон в организма.

Дефицитът на достъпни клинични изследвания и официално обнародвани лабораторни резултати влошава картината. Изследванията на анаболните стероиди в научната общност се се превърнали в тема табу и много изследвания са правени само с дългогодишни потребители.

Възможни здравословни проблеми, причинени от анаболните стероиди, ще дискутираме в друга статия на нашия сайт. Тук само поясняваме, че основната причина в днешно време стероидите да са извор на несигурност, се дължат на факта, че голяма част от тях се произвеждат в нелегални „лаборатории” („гаражчета”) и от неконтролирани производители. Тези нелегални „лаборатории” често не спазват стриктно или изобщо основните правила за производствена хигиена или използват суровини от Китай, чието качество и чистота не могат да бъдат контролирани, и така мамят клиентите си.

Какво можем да постигнем без стероиди?

Можем да постигнем много. Можем да подобрим резултатите си и с правилен хранителен режим, балансирани тренировки и добро възстановяване можем да постигнем фигура и тяло, будещи възхищение.

Разбира се, ако сте по природа слаб, няма да направите тези мускули, които ще придобие един по природа мускулест човек. Но това принципно е така, независимо от това дали приемате стероиди или не. Въпрос на интензивност на тренировки, усилие,  воля и време. Резултатите ще настъпят по-бавно, но мускулната маса ще е с по-добро качество. Много от анаболните стероиди освен че ускоряват биосинтеза на протеин, причиняват и задържане на вода, което увеличава мускулния обем. Употребата на такива стероиди придава т.нар. „напомпан” вид на билдъра.

По наши наблюдения, без употребата на стероиди всеки може да постигне 2/3 от силата и мускулния си потенциал. Това може би е голяма разлика за онези, които се стремят към световна класа. Но те са приели саможертвата от болезнени промени и ограничения в личен план, с които е свързано такова решение. За обикновена употреба, използването на меки стероиди за късо време няма да доведе до такива драматични промени и здравословни рискове.