ТОП Производители

Контакти

Нашата телефонна линия работи 24/7

Телефон: 0890 324 193

Свържете се с нас

За Хормона на растежа (Somatropin, HGH)


По-млад, по-силен, по-релефен- за хормона на растежа (HGH-Human Growth Hormone), генерически познат като Соматропин (Somatropin), се разказват чудеса. За културистите и професионалните спортисти той отдавна, още от 80-те години на XX-ти век не е непозната територия (terra incognita). В спорта е забранен за употреба, разбира се, защото се счита за непозволен стимулант (допинг). Хормонът на растежа влияе на анаболните процеси в човешкото тяло. В тази връзка се водят и безбройните спорове за неговата полза и вреда за човека. Ние ще се опитаме да представим всички гледни точки и доказани мнения за него в тази статия.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА СОМАТРОПИН? 

Както подсказва и името от гръцки, хормонът на растежа или HGH (Human Growth Hormone) се произвежда от предния дял на хипофизата (аденохипофиза). Той отговаря за растежа на клетките, костите и като цяло за регенерацията както и за белтъчната и въглехидратна обмяна в тялото.  Очевидно е, че мускулният както и костният растеж са немислими без него. Това се отнася и за безбройните метаболитни процеси, които поддържат тялото ни здраво. С оглед на решаващото му значение за нашето здраве, ни се струва поразително, че след отделянето му от хипофизната жлеза той се задържа в кръвта само за няколко минути. Тези няколко минути са напълно достатъчни, за да се стимулира черния дроб да произведе ензими като например така наречения инсулиноподoбен растежен фактор (IGF-1). Те създават анаболна среда за растежа на мускулите и клетките. Освобождава се например по  време на тренировка, сън, стрес, ниско ниво на захарта в кръвта (хипогликемия).  С оглед важността му за човешкото здраве и развитие, научните изследвания на Соматропин дават резултат едва 1981г., когато учени успяват в лабораторни условия да го синтезират изкуствено. Оттогава хормонът на растежа се използва за лечение на различни заболявания-вродени или генетични отклонения- както и за повишаване на спортните постижения в света. 

ЗАЩО МИ е НЕОБХОДИМ  ХОРМОН на РАСТЕЖА с НАПРЕДВАНЕ НА ВЪЗРАСТТА?

Отговорът изглежда ясен и логичен: физиологичното развитие на човека (растежът) продължава до 25-та година. След това биолозите говорят за начало на биологична деградация ...Дори да приемем, че съвременният човек започва да остарява по-късно, а именно след 35-та си година с оглед на подобреното качество на живот и труд в модерното индустриално общество, не можем да пренебрегнем факта на остаряването. Хормонът на растежа се свързва също със сексуалния нагон, с предпазване от дегенеративни изменения в организма както и с поддържане на умствените способности (мозъчна дейност). Както става ясно, Соматропинът е от изключителна важност за човека. Ако нивото му в организма е ниско, започват проблемите....Какво е нивото му при напълно здравия човек?

Колко HGH произвежда моето тяло по естествен начин?

Организмът на здравия човек произвежда толкова хормон на растежа, че в  един милилитър кръв се съдържат около 5 нанограма хормон на растежа.  При здрави жени концентрацията на този хормон е същата. Особено интересен е фактът, че по време на бременност хормонът на растежа при жените нараства почти двойно. Това не ни учудва с оглед на развитието на плода. Въпреки това нивото на хормона соматропин не се задържа  постоянно, тъй като през пубертета концентрацията му в кръвта достига своеобразен връх. Този връх се задържа до началото на 20-те години, след което започва неговият спад.

Как да разбера, дали имам дефицит на растежен хормон?

Нека бъде ясно, че дефицитът на хормон на растежа е трудно да се установи от лаик. Симптоми като постоянна физическа и умствена умора или липса на желание за секс както и депресивност могат да бъдат индикатори за подобен дефицит. Със сигурност обаче подобен проблем може да бъде установен еднозначно само от лекар. Посещението при специалист-ендокринолог и пълна кръвна картина, от която да станат ясни изходните нива на соматотропина, могат да Ви помогнат за изясняване на ситуацията. Освен това са необходими няколко редовни посещения, за да сте сигурни в диагнозата и преди всичко, да сте сигурни в правилната терапия. Защото хормонът на растежа е т.нар. „универсален” хормон, чието погрешно дозиране има потенциала да наруши целия процес на обмяната на веществата. Неправилната му употреба може да повиши неконтролирано нивата на кръвната захар,  затова се препоръчва по време на прием на HGH да не се консумира захар и захарни изделия.    

КАК МОГА ДА ВДИГНА НИВАТА на РАСТЕЖЕН ХОРМОН по естествен начин?

Има няколко начина за това - ако не съществува значителен и продължителен дефицит на Соматропин. Първо, редовни тренировки с тежести и второ, достатъчно сън. Многобройни изледвания и публикации на реномирани университети доказват, че силовите тренировки във фитнес залата предизвикват засилено отделяне на растежен хормон. Следователно: каква по-добра мотивация да отидете да тренирате в залата? Здравият сън- поне 7 до 9 часа на денонощие- също е решаващ фактор за хормона на растежа. Учените са установили, че особено във фазата на дълбок сън се отделя най-голямо количество HGH.


ANTI-AGING ТЕРАПИЯ с растежен ХОРМОН 

Университетският професор от Виена Проф. Др. Мюлер-Тул лекува от години с изключителен успех много пациенти в Австрия със симптоми на дефицит на растежен хормон. В неговата практика няма случаи на нежелани странични ефекти или усложнения. Той счита за научно  необосновано и спекулативно твърдението, че Соматропин влияе върху раковите клетки.

Професорът от Виена прилага терапията в смисъла на рестарт (Resetting), но  само за определен период от време - от няколко седмици до няколко месеца, а не като заместваща терапия. Този рестарт позволява на организма да калибрира наново всички биологични процеси. Периодичното инжектиране на определени дози HGH подобрява взаимодействието между периферия и хипофиза и по този начин променени или намалени функции на тялото се възстановяват. Хормонът на растежа общува като никой друг хормон с многобройни системи в тялото на човека. Определени гени се променят с възрастта. Той ги коригира. Обмяната на веществата и деленето на клетките се коригират и нормализират. По този начин вече в възможно да се поправят дегенеративни дефицити и да се подобрят нарушени физиологични функции. Растежният хормон изгражда мускулите и намалява мастните депа, повишава физическите и умствени способности. Кожата става гладка, пигментните петна избледняват, косата става лъскава и гъста, сексуалното желание се връща и депресиите изчезват. Паметта се подобрява и мисленето става по-бързо и ясно.  

В заключение: Ще се радваме поне малко да сме спомогнали за Вашата информираност относно теорията и практиката в съвременната медицина и значението на хормона на растежа за терапевтични цели.