ТОП Производители

Контакти

Нашата телефонна линия работи 24/7

Телефон: 0890 324 193

Свържете се с нас

Основна информация за протеините

Наред с въглехидратите и мазнините, протеините са един от макронутриентите, от които тялото черпи енергия. От научна гледна точка протеините са образувани от аминокиселини, свързани чрез пептидни връзки в белтъчна верига. Аминокиселините са основният източник на азот в тялото, а положителният азотен баланс е от голямо значение за мускулния растеж и възстановяване.

Освен за изграждане на мускули, протеините са необходими:

  • за поддържане на балансирано ниво на pH в кръвта;
  • за запазване на мускулната тъкан по време на диети или при порязвания;
  • като източник на енергия при липса на въглехидрати;
  • за поддържане на нормални нива на хормоните;
  • за протичане на нормалните химически реакции в тялото;
  • за правилното функциониране на имунната система;
  • за регулиране баланса на телесните течности.


Протеини и мускулен растеж

Увеличаването на дневния прием на протеини, когато човек следва програма със силови тренировки, помага да се увеличи чистата мускулна маса. Мускулната тъкан постоянно се възстановява и обновява и за нейното оптимално възстановяване, човек трябва да поддържа положителен азотен баланс.

При натоварен режим със силови тренировки има повече мускулна тъкан, която трябва да се възстанови. По тази причина щангистите и културистите се нуждаят от повече протеини. За разлика от поддържането на мускулна маса, мускулният растеж натоварва повече азотния баланс в тялото.
Честият прием на протеини гарантира постоянен приток на аминокиселини и помага за поддържане на необходимия азотен баланс.

Протеини и изгаряне на мазнини

Усвояването на протеиновите храни изискват повече енергия. По тази причина диетата с високо съдържание на протеини подобрява метаболизма и помага за изгаряне на мазнините. Освен това приемът на протеини е необходим, за да може тялото да черпи енергия от натрупаните мазнини. Ако не приемате достатъчно протеини, на тялото ще му е по-трудно да използва запасите от мазнини и може вместо това да започне да черпи енергия от мускулната тъкан. Това е една от причините диетите с ниско съдържание на протеини да карат човек да се чувства слаб и уморен.

Протеини и възстановяване

Протеините играят важна роля за възстановяване на мускулната тъкан и за ефекта от тренировката. По време на тренировка се случват две неща: първото е, че гликогенът в мускулите драстично намалява, а второто – че разрушената мускулна тъкан трябва да бъде възстановена.

Постоянният поток от протеини гарантира поддържането на азотния баланс, а това, от своя страна, помага за мускулното възстановяване. Колкото по-бързо се възстанови мускулната тъкан, толкова по-бързо се възстановява и човек след тренировка. И обратното, недостатъчният прием на протеини създава отрицателен азотен баланс, като в този случай възстановяването изисква повече време.

Допълнителният протеин е важен, особено за атлети, които тренират често, както и за такива, които работят за изгаряне на мазнини.

Протеинови добавки

Протеиновите добавки са източници на протеини и хранителни вещества, създадени с цел да помагат на културистите и атлетите да постигнат желания дневен прием на протеини. Различните видове протеинови добавки включват протеин на прах, протеинови блокчета, гейнъри и заместители на хранене.

Обикновено протеиновите добавки съдържат и витамини и минерали. Добавките се предлагат в различни вкусове – от протеин на прах с плодов вкус до гейнъри с вкус на бисквити или сладолед и протеинови блокчета с вкус на фъстъчено масло.