ТОП Производители

Контакти

Нашата телефонна линия работи 24/7

Телефон: 0890 324 193

Свържете се с нас

Креатин

Креатинът е азотна органична киселина, произвеждана в черния дроб, която помага за доставянето на енергия до клетки в цялото тяло, и по-специално до мускулните клетки. Креатинът се синтезира от три аминокиселини: L-аргинин, глицин и L-метионин.

Креатинът се пренася по кръвта и се използва от мускули, които имат нужда от повече енергия, например от скелетната мускулатура. Всъщност около 95% от креатина в човешкото тяло се съхранява в скелетната мускулатура.

Креатинът е открит от френския химик Мишел Йожен Шеврьол през 1832 г. Освен че се произвежда по естествен начин в човешкото тяло, креатинът може да се набави чрез някои храни и добавки.

Поради способността му да доставя енергия там, където е нужна, креатинът се използва главно от атлети. Той подобрява спортните им постижения и им позволява да тренират по-усилено.

Ползи от прием на креатин

Освен че се използва от много атлети, креатинът помага в лечението на редица невромускулни и невродегенеративни заболявания като артрит, болест на Паркинсон, застойна сърдечна недостатъчност и депресия и помага за подобряване на познавателната способност.

Подобрява спортната форма на атлетите

Креатиновите добавки обикновено се използват от атлети заради ефективността на креатина при интензивни тренировки. Хората приемат креатинови добавки, защото те позволяват на тялото да произвежда повече енергия, а с повече енергия човек може да тренира по-усилено и да направи по-големи и силни мускули. Според едно изследване, приемът на креатин може да увеличи с до 15% максималната сила и представяне при високо интензивни повтарящи се анаеробни серии.

Увеличеното съдържание на креатин в мускулите се асоциира с по-висока телесна маса и общ обем на вода в организма. Според изследване, креатиновите добавки наистина водят до задържане на вода, но това не променя разпределението на телесните течности.

Болест на Паркинсон

Креатинът помага да се забави прогресията на болестта на Паркинсон. При клинични изследвания с мишки, креатинът помогнал да се предотврати загубата на клетки, които обикновено биват засегнати от болестта.

Мускулна дистрофия

Креатинът помага да се подобри силата на хора, страдащи от мускулна дистрофия. Германско изследване показало, че при пациенти, които приемали креатин, се наблюдава 8,5 % увеличение в силата на мускулите в сравнение с пациенти, които не взимали добавката.

Лечение на депресия

Оказва се, че тази спортна добавка всъщност има способността да облекчава симптомите на депресия. Изследователи от три различни южнокорейски университета открили, че при страдащите от депресия жени, които добавили 5г креатин към дневната си доза антидепресанти, лечението подействало два пъти по-бързо и било 2 пъти по-ефективно, отколкото при жени, които приемали само антидепресанти.

Креаинът подобрява мозъчната дейност

Изследователи от два австралийски университета – Университета на Сидни и Университета  Macquarie, открили, че креатинът подобрява паметта и интелигентността.

Предпазни мерки

Препоръчително е човек да се консултира с лекар, преди да започне да приема креатинови добавки.