ТОП Производители

Контакти

Нашата телефонна линия работи 24/7

Телефон: 0890 324 193

Свържете се с нас

Основна информация за гейнърите

Гейнърите са продукти, които културистите и атлетите отдавна използват с цел покачване на тегло. Те представляват добавка, която обикновено съдържа въглехидрати, протеини и мазнини. Предлагат се гейнъри на прах, както и такива, които са в течна форма, готови за пиене. Разтворимите гейнъри трябва да се смесят с вода, мляко или сок преди консумация, докато готовите за пиене продукти са по-скъпи, но пък по-удобни, особено за хора, които нямат време да си забъркват шейк. Причината да се използват гейнъри за покачване на тегло е, че човек няма време да изяде толкова храна или стомахът му не е достатъчно голям, за да побере огромните количества нормална храна, нужна за увеличаване на телесното тегло, така че да се отговори на калорийните разходи при практикуване на избрания спорт. Ето защо някои хора наричат гейнърите шейкове, служещи като заместители на хранения. Преди да започне да използва добавка за покачване на теглото, човек трябва да се консултира с лекар.

История

В миналото този тип продукти съдържали голямо количество захар и мазнини, които увеличавали калорийното съдържание. През 90-те години започнали да се появяват съдържащи протеини гейнъри. Те имали високо съдържание на захар и умерено съдържание на протеини и мазнини. Но тези ранни комбинации водели до голямо увеличение на мастната тъкан, за разлика от чистата мускулна маса. Това насърчило създаването на по-прецизни продукти за покачване на теглото. Те варират от класическите комбинации, предназначени за хора, които трудно качват тегло, до „lean mass“ гейнъри за качване на чиста мускулна маса.

Готови за пиене гейнъри или гейнъри на прах

Как да изберете подходящия за вас гейнър? Първо трябва да прецените дали имате време да забърквате шейкове. Ако не разполагате с такова, тогава готовият за пиене продукт ще бъде по-удобен. От друга страна, в случай че сте по-свободни, можете да изберете по-евтин продукт на прах. Когато изчислявате цената на гейнъра, не забравяйте да включите и разходите за течностите, в които ще разтваряте добавката. Имайте предвид и това, че разтворимите гейнъри могат да станат на бучки, затова е добре да инвестирате в качествен шейкър или миксер.

Традиционен гейнър или гейнър за чиста мускулна маса

Ако трудно качвате тегло, е добре да изберете продукт с високо съдържание на въглехидрати, протеини и мазнини. В случай обаче, че качвате тегло по-лесно или искате да сте сигурни, че ще качите по-малко мастна тъкан, следва да заложите на продукт с по-високо съдържание на протеини и по-ниско съдържание на въглехидрати и мазнини. Имайте предвид също така, че въглехидратите в тези продукти могат да бъдат прости или сложни. Продуктите с преобладаващо съдържание на прости захари са по-подходящи за консумация след тренировка, докато сложните въглехидрати могат да се приемат през целия ден.